Type 4

De Golf 4 Cabriolet kwam in het voorjaar van 1998 op de markt. Ondanks zijn naam was het geen cabriolet op basis van de dichte Golf 4, maar een uitgebreide facelift van de Golf 3 Cabriolet. De veranderingen bestonden o.a. uit een gewijzigde voor- en achterkant. Ook werden details in het interieur aangepast aan de dichte Golf 4, zoals de blauw/rode dashboardverlichting en bekleding uit de dichte Golf 4.

Golf 4 vooraanzicht

Heel denigrerend wordt de Golf 4 Cabriolet in Nederland een Golf 3,5 Cabriolet genoemd. Daar zijn wij het als club het niet mee eens omdat de Golf 4 Cabriolet wezenlijk anders is als de Golf 3 Cabriolet.

Oké de basis is de Golf 3 Cabriolet. Je kunt echter weinig componenten van de 4 Cabriolet op de 3 Cabriolet zetten. Sterker nog er worden Golf 3 gemodificeerd naar een Golf 4 uiterlijk! Hoezo dan ook een Golf 3,5 Cabriolet?

Daarnaast was VW al heel modern met het hergebruik van de bodemplaat van de Golf 3 Cabriolet. Tegenwoordig wordt dat door diverse fabrikanten veelvuldig gebruikt. Denk maar aan de VW Up!, Skoda Citigo en de SEAT Mii. Maar ook de Fiat 500 en de Opel Adam. De varianten van de Up! en de 500 noemen we toch ook gewoon bij hun naam?

Medio 2002 werd de productie stopgezet, aanvankelijk zonder directe opvolger. In plaats daarvan verscheen de New Beetle in het voorjaar van 2003 ook als cabriolet.

Golf 4 achteraanzicht

 

Technische specificaties

 

Van de Golf 4 Cabriolet zijn er een beperkt aantal speciale uitvoering op de markt gebracht. Klik voor meer informatie op de betreffende tegel.